WordPress admin biztonságos azonosítás/beléptetés

A Yubikey kulcsokkal, a kétfaktoros azonosítás során egy nagyobb biztonságot kapunk a felhasználónév/jelszó pároshoz képest. Mivel a felhasználók egyszerű jelszavakat adnak meg/képesek csak megjegyezni, amelyek könnyen kitalálhatóak, vagy feltörhetőek egyre gyakoribbak, hogy nem a jelszavak komplexitásának a növelése az elvárás. A megoldás valamilyen plusz fizikai eszköz használata pl. Yubikey biztonsági kulcs, mobil telefonon futó hitelesítő alkalmazás stb…

Nagyon fontos, hogy a WordPress belépésnél egyszer használatos jelszavakat generálunk majd (OTP- one time password), így a webáruházból ne ár alapján automatikusan válasszunk. Az oldal alján feltüntettük a használható kulcsokat.

FONTOS: a Yubikey kulcsok nem akadályozzák meg a programhibák kihasználhatóságát, ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy vettünk egy Yubikey kulcsot és onnantól nem kell frissíteni rendszeresen a wordpress-t, vagy az általunk használt bővítményeket és/vagy témákat!

Mire van szükségünk?

Ha van már egy, vagy több WordPress oldalunk, akkor csak egy Yubikey kulcsra van szükségünk (lásd a lenti listát).

Ha még Yubikey használata nélkül használjuk a WordPress admin oldalt, akkor alapesetben a következő alapképernyőt látjuk. Későbbiekben a felhasználónév és jelszó páros alatt megjelenik majd egy harmadik beviteli mező az egyszer használatos jelszónak (one-time password).

Ahogy a képen is látható, válasszuk ki a WordPressben a “Bővítmények” menüpontot, majd a Keresőbe írjuk be a yubikey kulcsszót. Kattintsunk a “yubikey-plugin” melletti “Telepítés most” gombra, így a kiválasztott bővítményt fel is telepítettük.

Kapcsoljuk be a WordPress bővítményt, így hamarosan használhatjuk is a Yubikey kulcsunkat a kétfaktoros azonosításhoz.

Wordpress Yubikey plugin

Menjünk a “Felhasználók” menüpont alá és keressük ki a felhasználónkat a listából majd kattintsunk a nevünk alatti szerkesztés linkre. Ahogy a nyilak is mutatják a “Yubikey authentication” alatt kattintsuk be a rádió gombot a “Use Yubico server” mellett. Helyezzük be a kulcsunknak megfelelő USB aljzatba a kulcsunkat és Key ID 1 input mezőben generáljunk egy egyszer használatos jelszót (one-time password). Nyomjuk meg az érintkezőt a kulcson.

Yubikey Wordpress Plugin
Yubikey és Wordpress

Ha a fentiekkel végeztünk lépjünk ki a WordPress adminisztrációs felületről és lépjünk be újból az admin felületre. Ebben az esetben a képen látható figyelmeztetést kapjunk amely szerint a Yubikey azonosítás nem engedélyezett és a Yubikey API nincs beállítva. Éppen ezért most állítsuk be.:-)

A “Beállítások” menüpont alatt található Yubikey menüpontban látjuk, hogy az API ID és a Key mező üres.

Menjünk el a képen látható linkre, hogy megkapjuk az API ID-t és Key-t: https://upgrade.yubico.com/getapikey/

Yubikey Plugin beállítása

A Yubikey API beállításokhoz adjuk meg az email címünket majd generáljunk egy egyszer használatos jelszót.

Yubico API beállítása

Ha ezt megadtuk akkor a képen kitakart helyen egy azonosítót és kulcsot kapunk vissza. Ezt kell megadnunk a WordPress oldalon a Beállításokban a Yubikey almenüben, ahol az előbb már jártunk.

Yubico API

Ha mindent jól csináltunk és újra be szeretnénk lépni az adminisztrációs felületre, akkor a következő belépéskor már a felhasználónév és jelszó mellé belép a kétfaktor is. Jó Yubikey használatot!

Wordpress admin belépés beállítása

Ha még nincs Yubikey kulcsod akkor vedd meg most!:-)

Ajánlott kulcsok WordPress admin oldalon történő beléptetéshez, figyelj arra milyen USB felületed van: