A Kraken fiók és a Yubikey:

A kriptotőzsdék világa “nem csak játék és mese”, ahogy a Hupikék törpikék anno megénekelték. Feltört fiókok, leklónozott mobilok aztán bottal üthetjük a “pénzünket”. Mostanában többen kérdezték, hogy Binance, Kraken stb.. oldalakhoz milyen kulcsot ajánlunk. A Binance-ről már írtam egy rövidebb anyagot, azt itt találod, most essen pár szó a Krakenről. Ha esetleg mást használsz és segítséget szeretnél kérni a Kapcsolat fül alatt megtalálod az e-mailes elérésünket, segítünk választani.

A Kraken oldala kizárólag a Yubico OTP protokollját támogatja, tervbe van véve (a cikk 2021 szeptemberi állapotot tükrözi), hogy a FIDO U2F-t és a FIDO2-t is támogatják majd. Jelenleg ezért ha Security Key by Yubico,vagy Security Key NFC by Yubico kulcsokkal rendelkezünk azokat egyelőre itt nem fogjuk tudni használni. Az USB portunknak megfelelő (USB-C, USB-A) Yubikey 5 NFC (USB-A), Yubikey 5C NFC (USB-C) és Yubikey 5 Nano-t (USB-A) ajánljuk, esetleg Apple felhasználóknak a Yubikey 5ci-t (USB-C, Lightning).

Miért jó a Yubikey számunkra?

  • Mert csak bedugjuk az USB portba, megnyomjuk, vagy megérintjük az érintkezőt. Egyszerűbb, mint jelszavakat megjegyezni vagy egy hitelesítő
    alkalmazást telepíteni és futtatni a mobilon, ahol általában 30 másodpercenként új 6-8 jegyű kódot kapunk.
  • Az egyszer használatos jelszó (OTP) sokkal hosszabb, mint egy átlagos jelszó és ahogy a neve mutatja mindig változik, csak egyszer használható.
  • A Yubikey-t nehezebben hagyjuk el, mint mondjuk a telefont. Én pl. a lakáskulcsok mellett tartom az összeset, igen, több kulcsom van.

Fontos: ne próbáljuk a Yubikey Managerrel konfigurálni a kulcsunkat a kraken.com használatához.

Beállítás:

Nem bonyolult. Belépés után kattintsunk a jobb felső sarokban a nevünkre, majd menjünk a “Security” menüpont alatt a “2FA Settings” pontra. A kraken.com több funkciót különböztet meg: belépés, kereskedés, befizetés/kiutalás, mester kulcs (“master key”). Ez azt jelenti, hogy a négy különböző területen használhatunk hitelesítési alkalmazást, jelszót, vagy esetünkben a legbiztonságosabb Yubikey-t. Nagyon egyszerű, adjuk hozzá a megfelelő funkcióhoz a Yubikey-t, ehhez helyezzük azt a megfelelő USB portba, majd nyomjuk meg, vagy érjünk az érintkezőhöz. Fontos kiemelni, amit a kraken.com is megtesz, hogy a Master key-t érdemes beállítani arra az esetre, ha a belépéssel gondunk lenne, mert elvesztettük a Yubikey-t, vagy nem emlékszünk a megadott jelszóra, vagy éppen nem férünk hozzá a hitelesítő alkalmazáshoz. A Master key-t éppen ezért biztonsági okokból érdemes külön tárolni.

Ha még nincs Yubikey kulcsod akkor vedd meg most!:-)

Ajánlott kulcsok kraken bitcoin és kriptotőzsdéhez, figyelj arra milyen USB felületed van: